Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Представа Авети – почетак нове сезоне у Битеф театру

Првог новембра 2016. године, у 20 часова , представа Авети ће отворити 27. сезону у Битеф театру. После успешног 50. БИТЕФ фестивала, Битеф театар ће отпочети нову сезону извођењем Авети, у режији Андреја Носова.

Представа Авети, по истоименој драми Хенрика Ибзена, приказује недостаке савременог друштва, преиспитујући нашу одговорност за њих. Без лажи, без глумачких, редитељских и списатељских „бравура“ које су саме себи поента, без стварања спектакла, ова је представа о нама и о друштву у ком живимо.

Авети представљају покушај пребацивања античке грчке трагедије у грађански салон који постаје ново средиште друштвених сукоба и проблема, који више нису последица „игре богова“ него дубоко корумпираног, лицемерног и малограђанског друштва. Ова представа приказује и истражује најинтимније емоције ликова које настају као последица интеракције са друштвом које је незаинтересовано за њих. Представа је постављена у минималистичком салону у коме се током једног дана решавају питања везана за прошлост и будућност људи из (наше) грађанске класе која је много хтела, а мало постигла.

1

„Требало ми је доста времена да схватим зашто људи одлучују да неку тајну крију цео живот и носе тај страшан терет који их скупо кошта, и то не само њих, већ и околину. Јер, када одлучимо да нешто сакријемо и гурнемо под тепих, то је у првом тренутку одлично решење. Нећемо о томе да говоримо, понашамо се као деца када затворе очи и кажу – не видиш ме, нема ме!

Каже Ибзен: „То је нешто црвоточно. Има нешто црвточно у нама“.  То су те авети, има ту неких реченица за које нисам могла да верујем да су написане тада, а да их није написао неки савремени писац. Мени се чини да смо сви авети, и то није само наслеђе које смо добили од оца и мајке, то су та мртва, сахрањена схватања којих никако да се ослободимо. Довољно је да отворите новине и да видите како између редова извирују авети. Цела наша земља је препуна авети. И ми се тако ужасно бојимо светлости“, изјавила је Мирјана Карановић поводом представе.

У представи играју: Мирјана Карановић, Слободан Бештић, Бранко Цвејић, Милан Марић и Јована Гавриловић.

Карте у продаји на благајни Битеф театра и преко Гиг стиx-а.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.