10 PIVA KOJE MORATE PROBATI

Pivo! I najhrabrijima od nas pođe voda na usta od same pomisli na njega. No, trenutno je situacija takva da, umesto uživanja u čarolijama najlepših kraftova ovog proleća, moramo da se sabiramo i oduzimamo oko kupovine piva u najbližem supermarketu. Da, svestan sam da u nekim supermarketima ima solidnih kraftova, ali njih ćemo drugom prilikom obraditi.

Uslov za listu je jednostavan, da cena bude pristupačna svačijem džepu, da pivo nema ukus sone kiseline i da hvata brzo radi preživljavanja u krugu porodice (ne mora ovo).

10. Badvajzer tamni – cena se kreće u rasponu 100-110 dinara u većini supermarketa. Prava stvar za klasičare, može uz svašta nešto da ide, ne škodi džepu i sasvim su 4 komada dovoljna za upadanje u lagan san.

9. Miller tamni – probao sam ga jednom na tim bildingu sa kolegama. Tada je bio oko 130 dinara, a koliko vidim i sada isto toliko košta. Zaista pristojan ukus, prijatno iznenađenje od USA lagera.

8. Nikšićko IPA – nije mnogo vremena prošlo do jednog hot tejka, a to je da ovo pivo zapravo nije loše za te novce. Cena se kreće u rasponu od 100 do 120 dinara, a za te pare teško da možete naći normalno pivo, bez da ne prokunete svoj izbor. Da ne pričam o tome da niko nije video jeftino IPA pivo.

7. Bavaria 8.6 – ne znam da li postoji nešto bolje od toga kad ti sam naziv spojluje to šta te čeka? Cena je negde u rasponu od 120 do 140 dinara, a najveća je mana što ga nema baš svuda.

6. Pilsner Urquell – kada kažete pilsner, obično se na ovo misli. I zaista, jako je teško naći dobar pilsner, a od ovoga, za te pare, nema boljeg. Cena je oko 130-140 dinara.

5. Grolsch – ovo bi ujedno trebalo da bude i najskuplje pivo na listi sa svojih 150 dinara. No, morao sam da ga uključim, zato što je odlično i vredi svakog potrošenog gro(l)ša.

4. Dobro, slagao sam gore. Paulaner Hefe-Weißbier je možda skuplji negde, 140-160 se kreću cene. O njemu ne treba trošiti previše reči, zaista je vredan tog novca.

3. Postoji jedan mit da sam jednom našao u Tempu za 80 dinara, otvorio o stepenice i popio ispred. Pošto sam sada proverio cenu i video da je 170 dinara, moraću da odem na hipnozu da proverim šta sam pio kog đavola. Do tada, ovo mesto zauzima Florival brown, koji košta oko 125 dinara.

2. Grimbergen blonde – cena je oko 120 dinara za limenku ovog piva. Skromno drugo mesto za ovog blondišu. Sladunjavo, jako i već drugi komad te šalje na divno putovanje u Uagadugu narednih sat vremena, ukoliko nisi ništa pojeo.

1. Blanc 1664 – cena je uvek bila približna savršenom, okruglom broju od 100 dinara. To ga čini pobednikom ove subjektivne liste kao i odličan, letnji, ukus koji apsolutno ide uz svako doba dana.

Ako u prodavnici ima samo Zaječarca, upamtite da se pivu u etiketu ne gleda.

Piše: Aleksandar Ćatić

Leave a Reply

Your email address will not be published.