Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Кад и где се појавио први семафор?

Семафоре данас можемо видети на свим већим (и мањим) раскрсницама у градовима широм света. Али, да ли сте знали када и где се појавио први семафор, као и након колико година је стигао у нашу земљу?

 

 

Гужве у саобраћају постојале су и пре открића аутомобила. Двоколице или кочије које су вукли коњи, заједно са многим пешацима, правиле су потешкоће на улицама Лондона током 1960-их година XIX века. Британски железнички менаџер, Џон Пик Најт, предложио је прилагођавање железничких метода за контролу саобраћаја.

Железница је користила систем семафора који су имали мале руке, у виду плоча, које су сигнализирале да ли воз може проћи или не. Та верзија семафора имала би две табле – „Крени“ и „Стани“ током дана, а ноћу би гасне лампе осветљавале стакла зелене и црвене боје. Полицајац, стациониран одмах поред семафора, управљао би овом направом.

 

 

Први семафор на свету постављен је 9. децембра 1868. на раскрсници Bridge улице и Улице Great George у Вестмистеру у Лондону, у непосредној близини Вестминстерског моста и зграде Парламента. Међутим, само месец дана након постављања, полицајац који је управљао семафором задобио је тешке повреде, када је цурење гаса из лампе изазвало експлозију која је повредила представника закона. Овај пројекат је потом проглашен опасним и напуштен је.

 

 

Уследио је период од скоро четири деценије пре него што се, овај пут у Сједињеним Америчким Државама, није појавила нова потреба за семафорима. Творац једног од првих, модерних семафора био је полицајац из Солт Лејк Ситија, Лестер Вајер. Његов изум невероватно је подсећао на четворострану кућицу за птице која се налази на врху високог стуба. Попут Најтовог, и овим семафором морао је да рукује полицајац.

Padaju cene

Његов изум усавршио је Џејмс Хоџ из Кливленда, а новитет у раду је била промењивост брзине којом се мењају сигнали на семафору, како би олакшали рад полицијским и ватрогасним службама.

Вилијам Потс, полицајац из Детроида, 1920. патентирао је неколико семафора, међу којима и први семафор са три боје, убацујући по први пут и жуту, као боју упозорења.

 

 

Први семафор у Србији
Први семафор стигао је у Европу 1924. године и постављен је у Берлину, док је Србија, прецизније Београд, на прву овакву направу чекала још 15 година. На раскрсници улица Краља Александра, Краља Фердинанда (данашња Улица Кнеза Милоша) и Таковске, 4. децембра 1939. постављен је први семафор у престоници. Регулисао је саобраћај од 7 ујутру до 10 увеће, а од 10 до 11 било је укључено само жуто светло.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.