Čarobnjak među stativama – Abas Arslanagić

Zvali su ga “Golman hobotnica“, “Div sa sedam ruku“, “Čarobnjak među stativama“, “Gutač sedmeraca“… Prema mnogim mišljenjima najbolji rukometni golman kog smo ikad imali i pitanje hoće li se ikad više takav roditi na našim prostorima.

Abas se počeo baviti rukometom sa 14 godina u svom rodnom gradu u lokalnom klubu Partizan iz Dervente, da bi četiri godine kasnije u Beogradskom Partizanu započeo profesionalnu karijeru, a nedugo zatim prelazi u Borac iz Banja Luke. Verovatno ne postoji niti jedan grad u Bosni i Hercegovini u kom je rukomet toliko značajan sport, kao što je to Banja Luka. Deo istorije banjalučkog rukometa svakako je i Abas Arslanagić. Ako ili Profesor kako su ga zvali je za Borac odigrao 232 utakmice i postigao čak 18 golova.  Vrhunac klupske karijere u njegovom najdražem Borčevom dresu “Ako“ je imao 1976. godine kada se sa banjalučkim timom popeo na evropski tron. Borac je u meču za titulu uz briljantnu partiju Arslanagića savladao dansku Fredericiju sa 17:15. Sa Borcem je još osvojio i 4 titule prvaka Jugoslavije i 5 puta kup bivše nam države.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1969. godine u Ljubljani na prijateljskom meču protiv Nemačke. U dresu sa državnim grbom odigrao je 125 utakmica. U reprezentativnoj karijeri dva puta je osvojao bronzanu medalju na svetskim prvenstvima, a na OI u Minhenu 1972. godine oko vrata stavio je i onu najveću, zlatnu olimpijsku medalju. Abas Arslanagić je i dva puta oblačio dres reprezentacije sveta.

Arslanagić je poznat i po tome što je uveo neke novine u načinu kako se brani rukometni gol. Pri branjenju sedmeraca prvi je počeo izlaziti sa linije na tri metra gde bi digao ruke iznad glave. Isto je primenio i pri branjenju udaraca sa krila kako bi skratio ugao. Bio je specijalista u branjenju sedmeraca, a i ostali golmani su prihvatili i primenili njegove tehnike, koje su u upotrebi i dan danas.

Abas Arslanagić sa razlogom važi za jednog od najboljih golmana svih vremena. Svetske rukometne enciklopedije o golmanima počinju njegovim imenom. U svemu je bio originalan i neponovljiv i uvek je rušio granice u sportu, legendarni golmanski virtuoz Abas Arslanagić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.