Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Животиње које су готово бесмртне

Бесмртност је појам који је стално интригирао човечанство. Иако многи футуристи предвиђају да ће људи у будућности наћи тајну бесмртности, са њом ће доћи и нови проблеми и недоумице. У потрази за бесмртношћу људима несумњиво могу помоћи постојећа жива бића, која су већ сада бесмртна. У питању су животиње које скоро никад не умиру од старости, већ од узрока као што су грабљивице, повреде и остало. Наравно, научници још увек нису сасвим усагласили мишљења око дефиниције бесмртности, али се већина слаже да су нека бића „биолошки бесмртна“.

 

Тардиграде или водени медведи

Тардиграде су мала створења у просеку дуга око 1,7 милиметара који живе у води. Одликује их велика отпорност на екстремне услове, на којима ни један други организам не може да опстане. Оне могу да преживе на температури која се креће од апсолутне нуле до преко тачке кључања. Такође могу да преживе радијацију и ниво зрачења стотину пута већи од оног који убија човека. Без хране могу да преживе и до 10 година. За ово биће је карактеристично то што, када се десе неповољни спољашњи услови, она улаже у стање хибернације (анабиозе) када метаболизам престане да им ради. Доказано је да у таквом стању могу да живе до 120 година, мада неки научници сматрају да је тај број и већи.

 

 

Слатководна хидра

Слатководна хидра је једноставна водена животиња из типа жарњака. Дугачке је до неколико центиметара. Научницима је интересантна због своје способности регенерације и чињенице да не стари. Оне и не умиру од старости, већ од ниских температура зима. Бесмртност овог бића је први пут поменута 1998. у научним радовима, али се тек недавно експериментима потврдило да су ћелије хидре имају способност бесконачне регенерације. Научници сада покушавају да одгонетну и боље разумеју тај процес  бесконачног обнављања ћелија.

 

 

Бесмртна медуза

Посебна врста медузе латинског назива „Turritopsis nutricula“ још се назива и бесмртна медуза. Ово створење је једино живо биће које, након што достигне сексуалну зрелост, се поново враћа се у сексуалну незрелост (облик полипа). Другим речима, оне када остаре, уместо да умру, подмладе се и све почну поново. Теоретски, овај процес може се поновити непрекидно много пута и зато се ова медуза назива бесмртном. Предмет је занимања научника широм света.

 

 

Јастог

За јастоге је карактеристично да са годинама постају више плодни и погодни за размножавање, захваљујући ензиму који поправља ДНК код. Стручњаци који проучавају јастоге сматрају да они могу живети вечно, и да умиру само од повреда, болести и предатора.

 

 

Трепљасти црви

Трепљасти црви су створења која живе углавном у морима, а мање у слатким водама. Достижу величину од пар милиметара до неколико десетина центиметара. Посебни су због тога што велики део њихових ћелија представљају матичне ћелије. Стога, када се организам пресече на неколико делова, сваки од тих делова ће се развити у нову идентичну јединку након неколико недеља. Научници су чак доказали да врло мали део јединке (1/297) може да се развије у нов организам.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.