Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Талант Душебајев – Рукометни геније из Киргистана

Талант Душебајев је легендарни совјетски, руски и шпански рукометаш и један од најбољих рукометаша свих времена. Као клинац је као и многи у његовом родном Киргистану тренирао хокеј на леду, а нешто касније и фудбал, али ипак је завршио у рукомету и израстао у велику светску рукометну звезду.

Ушао је у репрезентацију СССР-а почетком деведесетих и то у велику генерацију Лаврова, Гопина, Кисељева, која је већ освојила сребро 1990. године на Светском првенству у Чехословачкој. Прво велико такмичење те генерације са Душебајевом у тиму су биле Олимпијске игре у Барселони 1992. године, када је тај тим због политичких разлога наступио под заставом ЗНД-а.

 

 

Прво велико такмичење и одмах златна медаља. Доминирали су рукометаши ЗНД-а током целог турнира и освојили златну медаљу без пораза. Душебајев је био најбољи стрелац турнира и изабран је у најбољи тим игара. После ОИ у Барселони одлучио је да напусти ЦСКА за који је играо пуних 16 година и пређе у шпанску Теку Кантабрију. Следеће године са својом земљом (овог пута под именом Русија) потврђује доминацију и осваја злато на Светском првенству у Шведској и то опет без пораза. У финалу су Руси доминантном игром савладали Французе, а Душебајев је још једном био најбољи играч свог тима на такмичењу.


После СП-а у Шведској, Душебајев се одлучује за промену држављанства,  узима шпанско држављанство и одлучује да у будућности наступа за репрезентацију Шпаније. Са “Фуријом” је освојио сребро на Европском првенству 1996. године на коме су били домаћини, што је уједно била и прва медаља у историји за репрезентацију Шпаније. Може се слободно рећи да је та медаља била почетак великог успона шпанског рукомета, за који највеће заслуге припадају управо Душебајеву. Талант је у дресу Шпаније освојио и бронзе на ЕП у Италији и Хрватској, као и бронзе на Олимпијским играма у Атланти и Сиднеју.

 

 

После пет година играња за Теку, преселио се у Немачку, где је наступао прво за Нетелштед, а касније и за Минден, да би се коначно 2001. године вратио у Шпанију и то у тим Сиудад Реала. Са Сиудад Реалом је освојио неколико шпанских првенстава и Куп победника купова, али је врхунац био 2006. године кад је као играч – тренер довео тај клуб на кров Европе. Годину дана раније је одлучио да се опрости од играчке каријере и да са клупе води Сиудад Реал, али се после тешке повреде Уроша Зормана активирао као играч за ту сезону, што се испоставило као одличан потез и сјајан крај играчке каријере великог Талант Душебајева.

 


Изабран је најбољег рукометаша света у избору светске рукометне федерације 1994. и 1997. године, а изабран је и за другог најбољег рукометаша двадесетог века иза Магнуса Висландера. Велики рукометни мајстор и сигурно један од играча који су обележили задњу деценију XX века у рукомету.

Талант Душебајев је данас јако успешан тренер.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.