Kada se vratimo kao šampioni biće vam krivo što ste nas ovako bedno ispratili

Završena je grupna faza Eurobasketa. Reprezentacije se sada sele u dvoranu ‘Sinan Erden’ u Istanbulu gde će se odlučiti ko je najbolja ekipa Starog kontinenta.

Prvu fazu su obeležile reprezentacije Španije i Slovenije koje sa skorom 5-0 putuju u Istanbul. ‘Orlovi’ su uz malo sreće završili kao prvoplasirani na tabeli, a isto je učinila i reprezentacija Litvanije.

Slovenija je uvek imala jak tim na papiru, ali im je uvek falio taj neki ‘x faktor’ uz pomoć kog će konačno uzeti i neku medalju. Izgleda da je taj ‘x faktor’ selektor Igor Kokoškov, Srbin koji je sjajno ukomponovao Slovence. Tu su još dva Srbina, as Majamija Goran Dragić i najveći talenat evropske košake Luka Dončić, koji su grupnu fazu odigrali perfektno i odveli Slovence do prvog mesta. Taktika, u odbrani jako, a u napadu dajte loptu Dragiću i Dončiću i sklonite se je očito urodlila plodom.

Francuska je bez Parkera, Gobera i Batuma izgledala kao Koleov Strazbur. Napad očajan, ali zato odbrana katastrofalna. Još gori od Francuza su bili Grci. Na ovom prvenstvu izgledaju kao grupa građana koja je u Helsinki došla direktno sa plaže na Halkidikiju. Najveće iznenađenje Eurobasketa je svakako Finska, koja je predvođena sjajinim Lauri Markanenom zabeležila čak četiri pobede. Island je očito zalutao na prvenstvo. Da su poslali rukometnu reprezentaciju verovatno bi isto zabeleželi svih pet poraza, ali sa manjom koš razlikom. Što se Poljske tiče, ekipa koja od toliko kvalitetnih stranaca našla da naturalizuje Ej Džej Slotera i nije zaslužila ništa drugo do ispadanja u prvoj fazi.

U grupi B, Litvanija je opravdala ulogu favorita i osvojila prvo mesto. Nemačka je na krilima sjajnog Denisa Šrudera ostvarila tri pobede i zauzela drugo mesto, dok je Mesinina Italija i pored očajne igre i na pripremama i u toku Eurobasketa bila treća. Ukrajina je na iznenađenje svih bila četvrta u grupi B. Aleksandar Lipovij, čovek koji se u Srbiji mučio i u igri pet na tri, je odveo Ukrajince u osminu finala. Izraelci su se obrukali u Tel Avivu i završili kao poslednjeplasirani na tabeli, dok je Gruzija i pored pobede nad Litvanijom u prvom kolu morala da spakuje kofere i vrati se u Tbilisi.

Grupa C koja se igrala u Klužu je bila toliko slaba da bi recimo i Krka i MZT imali velike šanse da prođu istu. Češka je bez Veselog i Šilba izgledala kao Nimburk. Da nije bilo Satoranskog verovatno bi sve utakmice gubili sa ‘stotkom razlike’. Rumunija je verovatno najslabija reprezentacija koja je igrala Eurobasket u poslednjih 50 godina. Reprezentacija u rangu pančevačkog Tamiša i Dunava iz Starih Banovaca. Mađarska je zahvaljujući fantastičnom Adamu Hangi ostvarila istorijski uspeh plasmanom u osminu finala. Crna Gora je predvođena centarskom linijom Vučević-Dubljević osvojila treće mesto u grupi i u osmini finala će se susresti sa Letonijom, dok su Hrvati zauzeli drugo mesto. Kada su izabranici Ace Petrovića saznali da u osmini finala ipak ne idu na Srbiju, u Klužu je usledilo slavlje kao da su osvojili toliko željenu medalju. I pored četiri pobede i dva NBA asa koja su u najboljim godinama, vidi se da još uvek nije iskorenjeno to ‘luzerstvo’ iz ove reprezentacije. To će se pokazati i u Istanbulu. Španija je dominantno osvojila grupu. Pet mečeva i pet pobeda za možda i najomraženiju reprezentaciju u istoriji igre pod obručima. Nema Rudija Fernandeza, ali i dalje su tu likovi koji igraju prljavo, koji se bune na svaku sudijsku odluku i koji flopuju i na plus 27.

Srbija je na Eurobasket otišla bez sedam standardnih prvotimaca. Mnogi su našu reprezentaciju već prežalili, neki su je nazivali i B reprezentacijom Srbije.

– Pratite nas kao luzere zato što su se ljudi ispovređivali. Stvarno mi to nije jasno. Ovo je najbolji tim koji trenutno imamo, tokom priprema smo izgubili samo jednu utakmicu, a trebalo je i nju da dobijemo. U poređenju sa sastavom iz Rija, izgubili smo sedmoricu igrača. Ali, ovo svakako nije B tim Srbije. Ovo je A tim, ovih 12 momaka je najbolje što trenutno imamo, rekao je pred polazak u Istanbul kapiten Milan Mačvan.

Srbija je u veoma jakoj u grupi D zauzela prvo mesto, a kapiten sada treba da se oglasi sa rečenicom iz kultnog filma Lajanje na zvezde ‘Kada se vratimo kao šampioni biće vam krivo što ste nas ovako bedno ispratili’.

Letonija je na krilima NBA asa Kristapsa Porzingisa ostvarila četiri pobede i zakazala duel sa Crnom Gorom u osmini finala. Rusija je predvođena sjajnim Aleksejom Švedom osvojila treće mesto i igraće protiv Hrvatske, dok je Turska lišena pomoći Iljasove, Ašika i Diksona zauzela tek četvrto mesto. Belgija bez Lodžeskog i Velika Britanija bez Gordona su ipak deveti ešalon ozbiljne košarke i ove reprezentacije nisu imale nikakvu šansu na Eurobasketu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.