„Bosifest” od 10. do 12. oktobra u „Sava centru”

Osmo izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – „Bosifest” održaće se pod sloganom „Pokreni promenu” od 10. do 12. oktobra u „Sava centru”.

Ove godine prijavljeno je čak 90 filmova iz svih delova sveta: Kanade, Italije, Češke, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije i drugih zemalja. Selektor „Bosifesta” reditelj Goran Radovanović odabrao je 18 dokumentarnih filmova, od kojih će deset biti prikazano u takmičarskom, a osam u revijalnom delu programa.

Žiri ovogodišnjeg „Bosifesta” radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma na Paliću i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Ove godine prateći program čini konferencija „Pokreni  promenu”, koja će se održati tokom sva tri festivalska dana u prepodnevnim časovima (od 11 do 16 sati) pre projekcija filmova. Na konferenciji će učestvovati stručnjaci koji će održati interaktivna predavanja na teme: „Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom”, „Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom”, „Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju” i „Kultura, tolerancija, različitost”.

Misija „Bosifesta” je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji jeste upravo veliko interesovanje za učešće u programima „Bosifesta”. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima koji se duži niz godina bave filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

„Bosifest” je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.