Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Кућица на Дрини-Симбол Србије који је привукао свет

Прва скромна дрвена кућица на стени реке Дрине настала је 1968. године, а направио је Милија Мандић, заљубљеник у реку, уз помоћ неколико другара. Идеја о кућици на стени јавила се када је ова група дечака, уморна од пливања, одлучила да се одмори на стени. Како стена није баш најуодбније место за лежање, одлучили су да са обале донесу даске. Затим су, те исте даске употербили да се заштите од сунца и ето идеје да се сагради кућица.

Даске које су Милија Мандић, идејни творац кућице на Дрини и његови другови донели тог лета, неукротива Дрина је убрзо однела са собом, али замисао о необичном дому је остала. Већ наредног лета, тада седамнаестогодишњи Милија, поново је окупио друштво. Материјал се превозио чамцима и кајацима до стене, а уз много труда и рада, кућица је убрзо никла.

 

 

Врло брзо је ово место стекло популарност међу Бајнобаштанима, који су ту проводили незаборавне тренутке, уживајући у овој јединственој оази. Било је ту купања, сунчања, али и првих пољубаца, дружења и свитања под ведрим небом, уз вино и гитаре.

Међутим, неукротива Дрина је више пута успевала да плави, руши и односи кућицу, али ју је Милија увек поправљао, враћао стару или подизао нову.

Када је у децембру 1999. године Дрина по пети пут однела кућицу, на њену обову се чекало пуних шест година. По шести пут је обновљена 2005. године, али је тада добила и појачање у виду бетонских греда, које су представљале чврсту основу за кућицу.

Након велике поплаве у децембру 2010.године моћна Дрина је поново скинула кућицу са стене.

Од 2011. године кућица поново краси реку Дрину и стоји као препознатљив симбол Бајине Баште и идеалан одмор свима који до ње успеју доћи.

 

 

Када се слика дрвене кућице на Дрини појавила у часописима Daily Mail и National Geographic, заинтригирала је велики део света и од тада непрестано привлачи радознале светске путнике.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.