Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Светлана Слапшак добитница књижевне награде за роман „Равнотежа“

Књижевна награда „Златни сунцокрет“ ове године припала је Светлани Слапшак за роман „Равнотежа“.

„Равнотежа“ говори о женама у Београду за време рата у бившој Југославији. Не прихватајући да им у њихово име убијају суграђане, рођаке, пријатеље и синове, оне их скривају од мобилизације. Милица, једна од њих, принуђена је да прекуцава рукопис великог националног писца како би преживела кризу деведесетих. Тражећи начин да се ментално удаљи од посла на који је присиљена, она истовремено пише и роман-пастиш угледајући се на приповедни поступак и стваралаштво сестара Бронте.

Одбијајући сваки вид интеграције у ново, разорно друштво безумља и зла, Милица и њене пријатељице својом креативношћу и храброшћу покушавају да се одупру насиљу и хаосу који их окружује. Кроз мноштво духовитих и ироничних дијалога, овај роман трага за одговором на питање како у једном неуравнотеженом друштву одржати сопствену равнотежу.

Светлана Слапшак је 20. добитница ове награде која се додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике.

У саопштењу жирија у саставу: Драган Јовановић-Данилов, Никола Страјнић и Владимир Гвозден (председник), стоји да награђени роман „веома добро комбинује такозвану слику света са дубљим интелектуалним питањима нашег времена везаним за природу сећања и критику дидактичких опсесија прошлошћу. Нарочито фасцинира начин на који главна јунакиња Милица подноси егзистенцију: упркос оскудици, губицима пријатеља, недостатку љубави, тешкоћи самосазнања, она поседује лакоћу, креативност, спремност и спретност да се усуди да оде корак даље, да се отисне изван задатог оквира и да на тај начин испита границе своје и туђе људскости. ‘Равнотежа‘ је изузетно успела литерарна конструкција која у себи спаја елементе породичног романа, романа-хронике, пародију приповедачког патоса реалистичког романа, као и стилизацију викторијанског романа. Роман је енциклопедијски разигран и, упркос озбиљности теме, обојен особеним хумором и афирмацијом пријатељства, поверења и љубави.“

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.