Magazin Student

Magazin Student, najstarije studentsko glasilo na Balkanu

Predstava „Novo doba“ u režiji Dina Mustafića na sceni Bitef teatra

MOŽDA je došlo vreme da radnici i seljaci uzmu stvar u svoje ruke. Poštena inteligencija neka sačeka, kao što je čekala svih ovih godina – kaže uoči praizvedbe teksta Vuka Boškovića „Novo doba“ (nastalom po motivima knjige eseja Viktora Ivančića „Radnici i seljaci“) reditelj Dino Mustafić. Premijera je večeras (21. januar) u Bitef teatru, a predstava je rađena u koprodukciji s sarajevskim „Art Hubom“.

– Reč „tranzicija“ ušla je devedesetih godina u naš rečnik, kao i stres: mnogo govori, ništa ne objašnjava. Bilo kako bilo, tranzicija je uvek prostor kretanja iz jednog dehumaniteta u drugi. Glib između revolucije koja se nije desila i evolucije koja nikako da dođe – objašnjava Mustafić. – Našli smo se na istorijskoj, političkoj, socijalnoj i moralnoj vetrometini, „okupirani“ rečima kao što su biznis plan, devastacija i slično.

Kako ističe reditelj, glumci su interaktivno kreirali tekst s Boškovićevim predloškom:

– Trebalo je da tranzicija bude uređen sistem i društvo, ali tamo gde smo krenuli kao da to ne postoji. Haos je nastao u celom svetu, bez obzira na ideologiju i politiku. Ne postoje više nikakve koordinate. Novo doba danas znači da je sve pod znakom pitanja – naglašava Bošković.

Mirjana Karanović se, kako kaže, u početku pitala zašto bi se uopšte pravila predstava koja nije metafora već govori o bukvalnoj stvarnosti i da, zapravo, na sceni „igraju“ dnevne novine.

U novom naslovu Bitef teatra igraju i Ermin Bravo, Snežana Bogićević, Slaven Došlo i Boris Isaković.


PLANIRANE TRI REPRIZE

SCENOGRAFI predstave su Petja Vasileva Stojkova i Svetislav Krastev Kokalov, kostimograf Lejla Hodžić, a kompozitor Vladimir Pejković. Do kraja meseca planirane su i tri reprize, od 22. do 25. januara.

Padaju cene

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.