Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Представа „Ново доба“ у режији Дина Мустафића на сцени Битеф театра

МОЖДА је дошло време да радници и сељаци узму ствар у своје руке. Поштена интелигенција нека сачека, као што је чекала свих ових година – каже уочи праизведбе текста Вука Бошковића „Ново доба“ (насталом по мотивима књиге есеја Виктора Иванчића „Радници и сељаци“) редитељ Дино Мустафић. Премијера је вечерас (21. јануар) у Битеф театру, а представа је рађена у копродукцији с сарајевским „Арт Хубом“.

– Реч „транзиција“ ушла је деведесетих година у наш речник, као и стрес: много говори, ништа не објашњава. Било како било, транзиција је увек простор кретања из једног дехуманитета у други. Глиб између револуције која се није десила и еволуције која никако да дође – објашњава Мустафић. – Нашли смо се на историјској, политичкој, социјалној и моралној ветрометини, „окупирани“ речима као што су бизнис план, девастација и слично.

Како истиче редитељ, глумци су интерактивно креирали текст с Бошковићевим предлошком:

– Требало је да транзиција буде уређен систем и друштво, али тамо где смо кренули као да то не постоји. Хаос је настао у целом свету, без обзира на идеологију и политику. Не постоје више никакве координате. Ново доба данас значи да је све под знаком питања – наглашава Бошковић.

Мирјана Карановић се, како каже, у почетку питала зашто би се уопште правила представа која није метафора већ говори о буквалној стварности и да, заправо, на сцени „играју“ дневне новине.

У новом наслову Битеф театра играју и Ермин Браво, Снежана Богићевић, Славен Дошло и Борис Исаковић.


ПЛАНИРАНЕ ТРИ РЕПРИЗЕ

СЦЕНОГРАФИ представе су Петја Василева Стојкова и Светислав Крастев Кокалов, костимограф Лејла Хоџић, а композитор Владимир Пејковић. До краја месеца планиране су и три репризе, од 22. до 25. јануара.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.