Magazin Student

Magazin Student, najstarije studentsko glasilo na Balkanu

Nobelova nagrada za čudna stanja materije

Nobelovu nagradu za fiziku ove godine su dobila tri britanska naučnika za otrkića tajni egzotičnih stanja materija. Nobelov komitet saopštio je da su Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic „teoretskim otkrićima topološke faze tranzicije i topološke faze materije“ otvorila vrata nepoznatom svetu u kojem materija može imati čudna stanja.

Oni su naprednim matematičkim metodama ispitivali neobnične stanja materija, kao što su superprovodljivost, superfluidnost ili tanki magnetni filmovi.

Zahvaljući pionirskom radu trojice britanskih naučnika koji rade u SAD, sada se traga za novim i egzotičnim fazama materije koji bi mogle da se iskoriste i u razvoju novih materijala i elektronici.

Taules, Haldejn i Kosterlic su došli do novih otkrića koristeći u fizici topologiju, granu matematike koja izučava svojstva prostora koja se ne manjaju promenom oblika. Oni su početkom 70-ih pokazali da se superprovodljivost može pojaviti na niskim temepraturama i objasnili mehanizam, takozvanu faznu tranziciju, zbog koje superprovodljivost nestaje na višim tempraturama.

Taules (82) sa Univerziteta Vašington u Sijetlu dovio uje polovinu nagrade (417.000 evra), a Haldejn (65) s Prinstona i Kosterlic (74) s Brauna po četvr4rinu.

Haldejn je je posle objavljivanja lauretata rekao da je „veoma iznenađeni veoma zahvalan“.

Prošle godine Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je Japancu Takakaki Kadžiti i Kanađaninu Arturu B. Makdonaldu za njihov rad na elementarnim česticama neutrinima.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je juče u Stokholmu nagradom za medicinu. Sledi objavljivanje dobitnika nagrada za hemiju, mir i ekonomiju.

Dobitnik Nobela: Bio sam mlad i glup

STOKHOLM, 4. oktobra 2016. (Beta-AP) – Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Majk Kosterlic izjavio je danas da je bio „mlad i glup“ kada je došao do otkrića koje mu je omogućilo da podeli ovogodišnju nagradu s još dvojicom naučnika.

„To je bio deo rada koji sam napravio kada sam bio veoma neuki postdoktorant“, rekao je Kosterlic za agenciju Asošioejtid pes.

Kosterlic i Taules su 70-ih godina pokazali da, mimo očekivanje, dvodimenzionalni materijali mogu sprovoditi struju bez ikakvih gubitaka usled otpora, što su nazvali superprovodivost.

„Potpuno neznanje je zapravo bilo prednost zato što nisam imao već formirane ideje. Bio sam dovoljno mlad i glup da krenem u to“, rekao je Kosterlic u telefonskom razgovoru iz Helsinkija gde je gostujući profesor.

On je rekao da je telefonom obavešten da je dobio nagradu dok je bio na parkingu na putu ka restoranu.

„Bio sa malo zaprepašćen. Još pokušavam da shvatim“, rekao je Kosterlic.

(Beta)

Padaju cene

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.