Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Нобелова награда за чудна стања материје

Нобелову награду за физику ове године су добила три британска научника за отркића тајни егзотичних стања материја. Нобелов комитет саопштио је да су Дејвид Џеј Таулес, Данкан Халдејн и Мајкл Костерлиц „теоретским открићима тополошке фазе транзиције и тополошке фазе материје“ отворила врата непознатом свету у којем материја може имати чудна стања.

Они су напредним математичким методама испитивали необничне стања материја, као што су суперпроводљивост, суперфлуидност или танки магнетни филмови.

Захваљући пионирском раду тројице британских научника који раде у САД, сада се трага за новим и егзотичним фазама материје који би могле да се искористе и у развоју нових материјала и електроници.

Таулес, Халдејн и Костерлиц су дошли до нових открића користећи у физици топологију, грану математике која изучава својства простора која се не мањају променом облика. Они су почетком 70-их показали да се суперпроводљивост може појавити на ниским темепратурама и објаснили механизам, такозвану фазну транзицију, због које суперпроводљивост нестаје на вишим темпратурама.

Таулес (82) са Универзитета Вашингтон у Сијетлу довио ује половину награде (417.000 евра), а Халдејн (65) с Принстона и Костерлиц (74) с Брауна по четвр4рину.

Халдејн је је после објављивања лауретата рекао да је „веома изненађени веома захвалан“.

Прошле године Нобелова награда за физику додељена је Јапанцу Такакаки Каџити и Канађанину Артуру Б. Макдоналду за њихов рад на елементарним честицама неутринима.

Сезона објављивања овогодишњих Нобелових награда почела је јуче у Стокхолму наградом за медицину. Следи објављивање добитника награда за хемију, мир и економију.

Добитник Нобела: Био сам млад и глуп

СТОКХОЛМ, 4. октобра 2016. (Бета-АП) – Добитник Нобелове награде за физику Мајк Костерлиц изјавио је данас да је био „млад и глуп“ када је дошао до открића које му је омогућило да подели овогодишњу награду с још двојицом научника.

„То је био део рада који сам направио када сам био веома неуки постдокторант“, рекао је Костерлиц за агенцију Асошиоејтид пес.

Костерлиц и Таулес су 70-их година показали да, мимо очекивање, дводимензионални материјали могу спроводити струју без икаквих губитака услед отпора, што су назвали суперпроводивост.

„Потпуно незнање је заправо било предност зато што нисам имао већ формиране идеје. Био сам довољно млад и глуп да кренем у то“, рекао је Костерлиц у телефонском разговору из Хелсинкија где је гостујући професор.

Он је рекао да је телефоном обавештен да је добио награду док је био на паркингу на путу ка ресторану.

„Био са мало запрепашћен. Још покушавам да схватим“, рекао је Костерлиц.

(Бета)

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.