Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Међународни сајам књига од 23. до 30. октобра

Под слоганом „Књиге у руке“, од 23. до 30. октобра биће одржан 61. Међународни београдски сајам књига, уз учешће више од 450 излагача, а почасни гост биће Иран.

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић истакла је да је Сајам књига највећи бренд Београда, једна од слика коју Србија шаље у свет, те да их то обавезује да тај углед и ту слику чувају.

Амбасадор Ирана у Београду Маџид Фахим Пур најавио је да ће током Сајма књига у Београду боравити министар културе Ирана и да ће том приликом имати низ сусрета са званичницима Србије и представницима институција културе.

Пур је рекао и да ће министри културе Ирана и Србије потписати трогодишњи програм сарадње од 2016. до 2019. године.

Амбасадор је подсетио да је недавно у Техерену боравио градоначелник Београда Синиша Мали и да је тада потписан Меморандум о разумевању, чији се један сегмент односи и на културу, која је, према речима Пура, најважнија карика за унапређење целокупне сарадње између Србије и Ирана, а која се последњих година убрзано развија.

На Сајму ће, како је најављено, учествовати најмање 10 издавача из Ирана који ће представити дела на персијском, енглеском и српском језику из области иранистике, религије, гностицизма, затим наслове савремене иранске књижевности, књиге за децу и омладину и из области кинематографије.

Аташе за културу у Амбасади Ирана Мохсен Солејмани представио је богат програм који почасни гост Сајма припрема – организовање „Дана Ирана“, представљање шест књига које је на српском објавио Културни центар Ирана, четири округла стола на којима ће учествовати ирански и српски писци, радионицу илустрације, иранско драмско приповедање, више изложби, ревију иранских филмова у Музеју Кинотеке…

Солејмани је рекао да очекују потписивање најмање три споразума о узајамној продаји/куповини ауторских права између иранске књижевне агенције и иранских и српских издавача за објављивање 20 дела, као и протокола о сарадњи са једним српским издавачем за превођење три наслова на српски језик.

У плану је, како је рекао Солејмани, и оснивање Удружења књижевника Србије и Ирана.

На Сајму ће, поред Ирана, учествовати и издавачи из Анголе, Белорусије, Босне и Херцеговине, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Републике Српске, Русије, Словеније, Хрватске, Црне Горе…

Гости ће бити Захар Прилепин, Ерленд Лу, Вил Фирт, Свејн Мененсланд, Ведрана Рудан, Александар Мекол Смит, Пан Бујукас, Александра Потер, Миленко Стојичић, Румјена Еберт, Антон Холцер, Маркета Хејкалова.

Посебна пажња биће посвећена представљању дела аутора млађих од 30 година.

Уредник програма Сајма књига Драган Хамовић најавио је низ тематских требина од Шекспира и Сервантеса, до Јасеновца и српског романа у домаћем филму, форум Библиотекарског друштва Србије „Библиотеке и набавке књига: статистика, пракса, јавне набавке, откуп“, као и Међународну конференцију о колективном остваривању права над писаним и илустрованим делима.

Планиран је и програм за најмлађе, низ изложби о Шекспиру, Сервантесу, Петру Кочићу, Јасеновцу, представљање најлепших књига Међународне куће уметности за децу из Словачке, затим поставка првих и раритетних издања дела Јаше Томића, Милана Ракића, Милорада Митровића и Кочића.

Председник Одбора Сајма књига Зоран Аврамовић рекао је да се залажу да Сајам књига, који је велики друштвени догађај, а не само културна манифестација, буде у знаку размене мишљења и идеја, а са циљем афирмације читања, поред сусрета са писцима и издавачима, биће организован и посебан програм са представницима различитих професија.

Као и претходних година, биће додељене награде за издавача године, издавачки подухват године, дечју књигу, најлепшу књигу, награда за издавача из дијаспоре, посебно признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача, књигу или стрип, награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу и специјално признање за младог дизајнера.

Школски дан биће 27. октобра, појединачна улазница коштаће 250 динара, а за групне посете 150 динара.

(Танјуг)

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.