Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

„Доситејево перо“ за Милорадовића и Јасминку Петровић

Писцима најбољих дечјих књига, по оцени великог дечјег жирија Бранку Милорадовићу и Јасминки Петровић сутра ће у Удружењу књижевника, поводом Дечје недеље, бити уручене награде „Доситејево перо“.

Милорадовић је награђен за роман „Београдска мумија“ а Јасминка Петровић за „Лето када сам научила да летим“, саопштили су данас орагнизатори конкурса Дечје критике.

Њихове књиге је за најбоље објављене у 2015. години прогласио „најоштрији и најискренији жири“ састављен од 72 београдска ђака. Они су одлучивали измедју 34 наслова од којих је 18 било намењено младјем узрасту а 16 старијем.

Поред „Београдске мумије“, коју је објавила чачанска „Пчелица“, другу награду 19. „Доситејевог пера“, у категорији књига за младји узраст добиће Добрица Ерић за „Благо воћа и поврћа“ у издању „Креативног центра“ а трећу Лав Лукић за „Велико спремање“ издавача „Тукан Фул мун“, саопштили су организатори – ; удружења „Пријатељи деце Вождовца“ и „Пријатељи деце Земуна“.

У категорији дела за старије основце прву награду добиће Јасминка Петровић, другу Николета Новак за књигу „Тако ми је причао Будимир“, коју је као и победничку у младјој категорији објавила „Пчелица“, а трећу Гордана Малетић за „Легенде о неосвојивом граду“ у издању Лагуне.

Конкурс Дечје критике „Доситејево перо“ установили су 1997. године Секретаријат за културу града Београда, библиотека „Доситеј Обрадовић“ и организација „Пријатељи деце Општине Вождовац“ према Конвенцији УН о правима детета да изразе своје мишљење о литературу намењеној њима.

Прву награду великог дечјег жирија, „Доситејево перо“, до сада су, измедју осталих, добили и Градимир Стојковић за „Хајдук на Дунаву“, Урош Петровић за „Загонетне приче“, Силвија Оташевић за књигу „Плуркини Мускетари“ и Лидија Николић за „Мамин дневник“.

(beta.rs)

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.