Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

40 година касније, кувар Салвадора Далија – уметност у кухињи

Објављен давне 1976. године, овај бизарни кувар оригиналног назива“Les Diners de Gala„, дело је никада превазиђеног уметника, Сарвадора Далија. Сам Салвадор Дали је једном приликом рекао како је са свега шест година отворено тврдио како жели да постане кувар једном када одрасте. Кувар садржи 126 невероватних, илусторваних рецепата разврстаних у 12 поглавља. Баш као што смо и навикли, Дали представља рецепте ни на мало нормалан начин, напротив, он илуструје пилеће пећење у облику мртвачке главе, масакрак над кобасицама и доста крви, док он сам себе представља као кувара. Чак ни називи јела нису свакидаши, ретко где ћете моћи да прочитате Тесто од жабе, Сто година старо јаје или Телећи котлет са пужевима.

Ако узмемо у обзир да је сам Дали са својом супругом Галијом, волео да приређује забавне вечере, где су гости били оденути у невероватне костиме док су им дивље животиње правиле друштво око стола, овај чудни кувар није толико необичан. И мада нека јела у овом кувару делују нејестиво, не само због начина припреме хране већ и због самих састојака, истина је да је порекло многих од Далијевих рецепата заправо Париз, и бројни ресторани тог града.

Свега 400 примерака Далијевог кувара је преживело а уколико желите да поседујете оригинални Далијев кувар, спремите се да издојите позамашну суму новца, или да једноставно сачекате нова издања која су планирала да крену у штампу наредне године.

dali-1 dali-2 dali-3 dali-4 dali-5 dali-6 dali-9 dali-9-150x150 dali-11 dali-12

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.