Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Симбиоза медицине и савремене технологије; где смо сада, а где ћемо бити кроз пар година?

Нема места сумњи када кажемо да је технологија променила свет и да је време у коме живимо заправо време информација. Технологија и велика доступност информација променили су начин на који човек живи, ради, производи и троши робу. У том циклусу, неминовно је да поставимо питање „на који начин је технологија и доступност информација променила медицину и начин лечења људи?“ Одговор је да је та промена још увек у току, утицај технологије је константно присутан и делује као снажан фактор у процесу развоја медицинских терапија. Али на које то начине технологија мења процес лечења у пољу медицине?

Мобилно здравље (Mobile – mHealth) је термин који се у савременом свету користи како би се описала групација уређаја модерног света, који се примењују у процесу превенције, дијагностиковања болести и праћења стања пацијента. Такви уређају се обично носе око руке и прате тренутно стање пацијента у реалном времену. Команија Декском производи наруквице помоћу којих особе са дијабетесом типа 1 могу да прате ниво глукозе у крви, а затим те информације прослеђују свом лекару, породици или чувају информације на свом персоналном компјутеру.

shutterstock_218533165

Поред могућности контиунираног и непрекидног праћења здравственог стања пацијента уз помоћ специјализованих персоналних апарата, чиме се значајно могу предвидети могуће опасности по здравље, технологија је омогућила и промену у пољу терапије. Наиме, када лекар располаже са низом података и у могућности је да прати стање пацијента током читавог дана, терапија постаје персонализована и излази из стандардних оквира. Уз помоћ технологије, могуће је утврдити на који начин организам реагује на одређене супстанце и који лек показује већеу ефективност код одређеног случаја. Терапија постаје персонализована на молекуларном нивоу.

Корак даље јесу виртуелни лекарски прегледи. Захваљујући персонализованим апаратима за праћење крвног притиска, ниво шећера у крви, саме анализе крви, стања мишића и зглобова, медицинско особље добија прилику да здравствене прегледе обави вирутуелно, јер лекар располаже са великим бројем информација из реалног времена, које доспевају до њега путем интернета.

Мада делује футуристички, технологија и доступност инфмација јесту променили савремену медицину, учинили је приступачнијом и напреднијом. Године које долазе представљају нови изазов, а нама остаје само да видимо какве ће иновације донети симбиоза медицине и технологије.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.