Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Студенти ФАСПЕР-а обележили Светски дан особа са аутизмом

Студенти Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију испред Студентског Парламента у сарадњи са Савезом Аутизам Србија поводом 02.04.2016. Светског дана особа са аутизмом организовали су пројекцију филма „Сан зимске ноћи“ у којем глуми девојчица која има аутизам, и која веродостојно приказује стање девојчице као и њен однос са околином у којој живи.

Након филма дискусију и размену искуства кроз примере из праксе наставиле су Проф. Др Дијана Лазић-Пушкаш и колегинице PhD студија Александра Пантовић и Ружица Здравковић. Студент Мастер студија Милош Војиновић каже да се радује што факултет подржава акције и активности оваквог типа, јер се у истом образују будући експерти и експерткиње у области аутизма и генерално деце и особа са сметњама у развоју. Такође истиче да је веома битна сензибилизација људи и окружења који су у директном и индиректном контакту са особама које имају аутизам. Веома је важно истаћи и то да не треба да се ставља акценат само када је Светски дан Аутизма, Даун синдрома, Церебралне парализе и других стања јер је, ако је само тада фокус на децу и особе то веома дискриминишуће.

Особе са сметњама у развоју треба да буду видљиве и данас и сутра и сваки наредни дан, јер ће само у том случају особе активно моћи са партиципирају са својим вршањацима и окружењем и имати живот достојан живљења.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.